fbpx
slider mask

Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw IYFV 2021

Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw (IYFV) . Akcja koordynowana jest przez organizację ds. żywności i rolnictwa FAO (Food and Agriculture Organization).

IYFV 2021 ma na celu stałe podnoszenie świadomości na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, bezpieczeństwie żywnościowym i zdrowiu, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.

Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw 2021 przypada na Dekadę działań ONZ w zakresie żywienia (2016-2025) i Dekadę rolnictwa rodzinnego ONZ (UNDFF 2019-2028). Obserwacje te wzmacniają się nawzajem, zapewniając jednocześnie większą widoczność drobnym producentom i podnosząc świadomość w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia. IYFV 2021 może służyć jako trampolina do osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju (SDG) do 2030 r.

OWOCE I WARZYWA, TWOJA PODSTAWOWA DIETA!

 

Link do strony organizatora IYFV 2021: http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021/en/

Międzynarodowy Dzień Warzyw i Owoców

15 października 2021
Międzynarodowy Dzień Warzyw i Owoców

15 października obchodzimy ważne święto dla rolników i producentów żywności. Dziś jest Międzynarodowy Dzień Warzyw i Owoców. Z tej okazji przedstawiamy najważniejsze zalecenia co do ich spożycia.

  Czytaj dalej...

Covid a dostęp do żywności - 10 faktów

16 września 2021
Covid a dostęp do żywności - 10 faktów

FAO wydało raport dotyczący światowego stanu bezpieczeństwa żywnościowego oraz problemu głodu. Oto 10 porównań statystycznych dających globalny obraz dostępu do zdrowego pożywienia.

  Czytaj dalej...

Dlaczego polska żywność jest lepsza?

25 sierpnia 2021
Dlaczego polska żywność jest lepsza?

Czy pamiętamy o dobrodziejstwach polskiej żywności? Wśród zagranicznych owoców i warzyw zapełniających nasze półki bywa ona przytłoczona i zapomniana. 

  Czytaj dalej...

Zielone warzywa Q&A

09 sierpnia 2021
Zielone warzywa Q&A

Wśród warzyw szczególną rolę dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia odgrywają zielone odmiany liściaste takie jak sałata, szpinak, kapusta, jarmuż oraz bok choy. Udowodniono ich zbawienne działanie antynowotworowe, chronią też przed udarami i zawałami.

  Czytaj dalej...

Polityka środowiskowa i żywnościowa

21 lipca 2021
Polityka środowiskowa i żywnościowa

Poprawa światowych wskaźników odżywiania ludzkości zależna jest przede wszystkim od zwiększenia spożycia warzyw i owoców oraz dążenia by stały się główną częścią codziennego menu.

  Czytaj dalej...

Bezpieczeństwo żywności

12 lipca 2021
Bezpieczeństwo żywności

Owoce i warzywa mogą być bogate w witaminy, mikroelementy i inne składniki odżywcze, jednak jeśli ich spożycie nie jest do końca bezpieczne – nie można nazywać ich jedzeniem.

  Czytaj dalej...
 zobacz wszystkie aktualności

Producentem systemu TraceOn jest firma

Korsol Sp. z o.o.
ul. Wolności 94/314, 41-800 Zabrze

Kornel Grzywocz

W sprawie biznesowej
skontaktuj się ze mną.

Kornel Grzywocz

 +48 601 501 386
 kornel.grzywocz@korsol.pl

Anna Mańka

Chcesz wdrożyć produkt w swojej firmie?
Skontaktuj się ze mną.

Natalia Jakubiec

 +48 32 494 50 50
 natalia.jakubiec@korsol.pl